Od kje izvirajo Maturantske obleke

maturantska-obleka-za-punce

V enaindvajsetem stoletju se ljudje dobro zavedamo, da obleka naredi človeka. Danes je videz tisti s katerim sporočamo kdo in kaj smo. S svojim stilom maturantske obleke lahko pripadamo tudi določenim subkulturam ali najnovejšim trendom. Veliko je ljudi, ki dela za modno industrijo in se dnevno ukvarja s tem kaj bo trenutno moderno pri maturantskih oblekah in kateri vzorci se dobro podajo z barvami, materiali in podobno. Glede na to, da je že vsak izmed nas naletel na povabilo na kakšen maturantski ples ali svečano večerjo. Takrat nas je zgrabila panika nismo vedeli katero maturantsko obleko bi oblekli. Teh priložnosti je v življenju povprečnega Slovenca zelo malo, zato vsak izmed nas želi izstopati in bleščati v lastnem siju.

Maturantska obleka, katerih ime izvira iz Amerike in Kanade ali formalna oblačila, katerih ime izvira iz Anglije so obleke, ki si primerne za formalne družbene dogodke kot so poroke, formalna vrtna zabava, večerja, ples, Nobelova nagrada in druge nagrade, ki se dogajajo na rdeči preprogi. Svečana obleke so preplavile cel svet. Začele pa so se z belo-črno različico. Maturantske obleke oziroma svečane obleke naj bi pri moških izražale urejenost in natančnost ter šarmantnost pri ženski pa čistost, skrbnost in misterioznost. Črno bela kombinacija je standardna kombinacija svečanih oblek po vsej zahodni kulturi.

Maturantska obleka je skupek pravil, ki urejajo določeno kombinacijo oblačil, kot zelo dober primer je kravata in srajca, ter visoke pete. Svečane obleke so skupek kod in skritih pravil katere mora vsak človek upoštevati, če želi izgledati urejeno v zahodni kulturi. Vsaka kultur ima svoj stil in pravila kaj pomeni biti urejen in kaj pomeni biti prefinjen in glamurozen. Za moške so ta pravila po navadi natančno jasna. Moški morajo obleči formalno obleko, kot je suknjič, telovnik, kravata ali mašelj ter srajca. Tudi čevlji naj bi bili črni lakirani s posebno obliko. Pri ženskah so pravila malce drugačna. Sicer naj bi zahodno kulturna ženska razkrivala malce kože a vendar ne preveč. Bila bi naj misteriozna a ne preveč. Bila bi naj glamurozna a ne preveč. Po večini bi naj imela ženska spete lase a se ta moda spreminja iz časa v čas. Imela naj bi visoke pete in nosila naj bi dolge obleke, kar pa tud ni pravilo, ker se spreminja. Poleg obleke in čevljev je nujen tudi nakit in torbica.

Veliko ljudi iz tujih kultur meni, da so Slovenske obleke skrajno neudobne, da se preveč tesno podajajo telesu. Svečane obleke, naj bi pokazale obline vsakega posameznika, prav tako pa naj bi razkrivale odvečne kilograme, zato osebe, ki v prihodnosti odhajajo na kakšno Gala večerjo pomislijo tudi na zdravo prehrano, ta je ključnega pomena, da boste v vaši svečani obleki izgledali popolno. Svečane obleke dan danes nimajo pravil. Samo, da se počutite dobro in zaželeno.